Facebook
Következő programunk
Következő rendezvényünk
Következő rendezvényünk
AntiRabsic Mozgalom
Következő rendezvényünkKövetkező rendezvényünk

A Szentesi Horgász Egyesület 65 éve


Egyesületünk 1946-ban alakult kb. 300 fővel, volt időszak amikor a létszám elérte az 1500-1700 főt is, jelenleg 1100-1200 fő körül van a tagság. Az egyesület elnökei voltak emlékezetem szerint: Erdei P. Papp Lajos, Szölősi Ferenc, Gerecz Elemér, Vecseri Ferenc, Rébeli Sz. József, Füsti M Lajos, és jelenleg Kalamusz Endre. Az egyesületi adminisztráció és a napi ügyek intézése sokáig a pénztárosok, titkárok saját lakásásán történt, így intézte az ügyeket Ungvári, Hollósi János, id. Gullay György és Gerecz Elemér is. Gerecz Elemér munkásságának vége felé sikerült egy irodát is működtetni, később ezt sikerült az Ady Endre utcában egy önálló ingatlanra cserélni. Szölősi Ferenc elnöksége idején épült egy horgásztanya is a Tiszaparton, de nem megfelelő működtetés és kihasználatlanság miatt ez eladásra került.

Gerecz Elemér (1902-1993) Meg kell emlékeznünk egyesületünk történetének legnagyobb egyéniségéről Gerecz Elemérről. Ő már horgászéleti tevékenysége előtt is jelentős szerepet játszott a város sportéletében a vasutassport szervezésével. Az ötvenes évek második felétől 1993-ban bekövetkezett haláláig meghatározó egyénisége volt a szentesi, de mondhatni az országos horgász mozgalomnak is. Példamutató embersége, szervezőkészsége, hallatlan munkabírása legendává tette őt. A helyi egyesületben betöltött titkári, majd elnöki funkciója mellett ellátta a megyei alelnöki később az elnöki teendőket, de tagja volt az országos vezetésnek is, ahol később alelnök lett nagy közmegbecsülésnek örvendve. Egyesületünk tisztelete jeléül róla nevezte el az egyik horgásztavát. Minden évben emlékversenyt szervezünk és 2004-ben felvettük a Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület nevet.

Gerecz Elemér Attila Piskitelepen született 1902. október 17-én. Szegeden a Fa- és Fémipari Technikumban végezett 1922-ben. Ezt követően 1926-ig Budapesten az Egyesült Izzó Villamossági Rt. műszaki revizora, majd szentesre kerül mint vasúti felvigyázó. 1927-ben a MÁV irodavezetője, majd 1963-as nyugdíjba vonulásáig műszaki főellenőr. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el, köztük 1981-ben megkapta a “Szentesért” arany fokozatot és a “Horgászsportért” arany fokozatát.

A város sportéletében kiemelkedő szerepet játszott. 1930-ban a Szentesi MÁV Sport Egyesület alapító tagja, majd főtitkára 1951-ig. A Szentesi Horgászegyesületnek szintén egyik alapítója (1943), ahol az elnökség tagja lesz, 1955-60 között az elnöke, majd 1985-ig a titkára, később pedig alelnöke majd örökös tiszteletbeli elnöke.

Szeretett sportágának országosan is elismert egyénisége. 1960-ban a Magyar Horgász Szövetség választmányi tagja lesz, 1961-ben a MOHOSZ Alsótiszai Intéző Bizottság elnöke, majd 1974-től alelnöke. Szentesen hunyt el 1993. február 20-án. (Forrás: Nagy szentesi sportkönyv – 2006)

Makai Lajos és fia 11 órán keresztül fárasztotta a 230 cm-es, 74 kilós harcsát a Gerecz-tóban. Fotó: Vidovics Ferenc - 2002Egyesületünk kezelésében 15 éves bérleti joggal a város környéki téglagyári tavak és a Kurca csatorna Berki zsiliptől a torkolatig terjedő szakasza van. Élővizeken a halászati szövetkezet engedélyével horgászhatunk, de az itteni engedély körülbelül fele akkora területre jogosít, mint a rendszerváltás előtt. 1995-ben Tóth László horoggal 98 kg-os harcsát fogott ki a Gerecz-tóból - Forrás: Szentes helyismereti kézikönyveTöbb terület más kezelésbe került, egyes területeket pedig természetvédelmi területté nyilvánítottak. Egyesületünk anyagi lehetőségeitől függően évente több száz mázsa halat telepít vizeibe. Érdekességként megemlítem, hogy Tóth László sporttársunk a Gerecz tóból egy 98 kilós harcsát zsákmányolt, ami évekig országos rekord volt, a horoggal kifogott halak között. Évekkel később ugyanott Makai Lajos birkózott meg egy hetven kiló körüli példánnyal, ezek igazi sportteljesítmények is.